Klerikaal? Antiklerikaal?

Deze is wel een hele mooie. Ik heb met gans de kerk, zijn heiligen en ander tuig weinig voeling. Toen ik eergisteren in het park zat te lezen, ja dat doe ik ook met slecht weer, en als het regent dan beperkt mijn literatuur zich tot plastieken kinderboekjes die je ook in bad kunt lezen, was ik in een woordenboek aan het bladeren en aan het lezen. En als U aandachtig leest, wat de meesten onder U ongetwijfeld niet doen, stuit je op pareltjes zoals:

Klerikaal (1): Iemand de de invloed van de geestelijkheid in de maatschappij wil bevorderen
Klerikaal (2) (Bijvoeglijk naamwoord): De geestelijke stand betreffend
: De invloed van de geestelijkheid op de staatkundige voorstaand

Ja en? Denkt U nu meteen alweer, want zo snel bent U wel om meteen negatief te gaan doen. Wel als ik zoek naar antiklerikaal krijg ik bij Van Dale de volgende verklaring:

Antiklerikaal: Tegen de invloed van de geestelijkheid gericht.

Waar is het staatkundige naartoe? Gaan wandelen? Want voorzover ik gans de zooi begrijp zal de kerk nog wel andere invloedssferen hebben dan aleen maar de staatkundige. Zoals, om maar iets te noemen de ekonomische.

Iets wat mij eigenlijk nog meer veel opviel en waarbij ikzelf nog nooit had stilgestaan, ja zelfs ik maak die fout nog, is dat een antiklerikaal volgens deze verklaring een perfect praktiserend gelovige kan zijn. Hallo!! Het gaat over de invloed van de kerk en niet over het geloof zelf. Sla er eender welk artikel op na die over dit onderwerp gaat en deze woorden worden totaal misbruikt. Het doet mij denken aan de tijden waar een socialist de duivel in persoon was, socialist zijn en gelovig zijn, of in onze contreien katholiek zijn dat ging niet. Vandaag de dag kijken mensen nog steeds raar op als iemand dergelijke wijsheden verkondigd.

Voilá, dankzij mijn vorsings- en denkwerk heeft U alweer iets bijgeleerd.

Was getekend

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: