Ben ik een lafaard of verschrikkelijk lui?

Eén zekerheid heb ik in wat moet doorgaan voor mijn leven. Twijfels. Een zegen. Een vloek. “Twijfels een zegen?” zie ik U denken. Inderdaad. Mijmeren en twijfelen dat de stukken er vanaf vliegen is een gezonde bezigheid. In mijn niet nog zo oude leven heb ik al wat afgetwijfeld met alle gevolgen vandien. Het is een zegen om mij te verplaatsen in andere situaties en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Natuurlijk brengt dat nog meer twijfels met zich mee met als gevolg dat ik het bos helemaal door de bomen niet meer zie.

De vloek van het twijfelen is dan dat ik bijna niet meer tot actie overga. Stel dat ik mij vergis. Een bloedhekel heb ik aan mij vergissen. “Als je niets doet, kan je natuurlijk niets misdoen” zie ik U alweer misprijzend denken. Dat is dus bij mij het geval niet. Hadden velen iets meer getwijfeld vooraleer tot actie over te gaan hadden we een paar wereldoorlogen minder gehad, om maar iets te noemen. Ja, en had mijn tante ballen gehad het was mijn nonkel. Ziet U, zelfs terwijl ik dit schrijf slaat de twijfel alweer toe.

De oplossing voor mij is op een berg wonen, het dagelijkse leven blijven volgen maar er elke dag iets minder deel vanuit te maken.  De holle bolle buikjes in Afrika verpletteren mij, maar ik doe er niets aan. Irakeesjes die opgeblazen worden bezorgen mij al wel eens een slapeloze nacht, maar alweer doe ik er niets aan. Wat ik wel doe is niemand vervelen met mijn aanwezigheid of geklets, behalve een paar zielen die mij na staan. “U verveelt ons wel” roept U uit bij het lezen van deze woorden. Niemand vraagt U of verplicht U om hier te komen, dus bij deze mag U oprotten zonder schuldgevoelens. Prettige verderzetting van uw leven en adieu.

Voor diegenen die al tot hier geraakt zijn, bedankt. Ja bedankt, want ik ben geen ondankbaar mens. Nu als ik niets uitvoer om de wereld te verbeteren ben ik dan een luiaard of een ontzettende egoïst, of erger nog: een lafaard? Twijfels, twijfels. Om het in Godsdienstige termen uit te drukken, ze werken louterend. Uzelf eerlijk op de rooster leggen vergt moed en doorzettingsvermogen. Nu en dan betrap ik mezelf op excuses uitvinden tijdens het mijmeren. Niemand hoort mij, en toch zit ik excuses te verzinnen voor wat ik doe. U kan zich voorstellen dat op het werk, bij de familie of weet ik veel waar dat nog veel erger moet zijn. Als ik al moeite heb om tegen mezelf eerlijk te zijn.

U ziet er is nog veel werk aan de winkel. Ik moet nog een zin verzinnen die ik zal declameren als zijnde mijn laatste woorden, met een dramatisch zucht wil ik die uitstoten en de wereld schokken. Maar als twijfelend wezen houd ik mischien beter mijn bakkes, en doe ik wat ik gans mijn leven heb gedaan, zijnde: Niets.

Was getekend

Advertenties

Tags:

11 Reacties to “Ben ik een lafaard of verschrikkelijk lui?”

 1. zeezicht Says:

  Volgens mij ben je nog steeds op zoek naar jezelf. Vroeger wist ik niet wat dat betekende, maar ondertussen heb ik mezelf gevonden en veel is nu duidelijk geworden.
  En een laatste dramatische zin? Misschien kan je wat toneellessen volgen?

 2. micheleeuw Says:

  Tenzij je President bent van een groot land of multi-miljardair, wat kan je doen aan de bolle buikjes in Arfika of de bommen in Irak ? Als eenvoudige mens niet echt veel. Je kan wat geld storten, een petitie ondertekenen, naar een protest actie gaan of eens goed vloeken.
  Was twijfel niet het begin van wijsheid ? 😉

 3. Menck Says:

  Twijfel is een luxeprobleem. Het impliceert altijd het hebben van een keuze.

 4. vandepotgerukte Says:

  Zeezicht,
  Ik ben te oud om nog op zoek te zijn naar mezelf. Graag zou ik die oplossing aanzien om niet meer te hoeven twijfelen, helaas ik vond mezelf en twijfel nog steeds.

  Micheleeuw,
  Wat een compliment.

  Menck,
  Zoals jij het stelt is alles een luxeprobleem voor de Westerse mens. Want alles wat meer is dan het voorzien van ons organisme van voldoende voeding en water is luxe. Ik kon mijn tetraplegische vader ook afgemaakt hebben. Hij hoefde niet meer in zijn broek te schijten, en ik was van de zooi af. Inderdaad hadden we keuzes, maar of het nu altijd een luxeprobleem impliceert, daar ben ik nog niet uit.

  Was getekend

 5. zapnimf Says:

  Beter niks doen dan vijf man per dag op hun smoelwerk slaan.
  Voila, ook een filosofie.

 6. Den Moat Says:

  Ah moatje,
  Zijde mee euwen fritbak op euw klavier gevalle of zuu?
  Wel een beetje drepessief euw loatste stukske ier.
  Lafaard of verschrikkelijk lui?
  Ke go eu doar gien antwoard op geve, keune alliene moar zegge da ge gien laffoard zijt.

  ke zoe op euw stukske kunnen reagere moar ke go da nie doen, toensteekt mij op de moeite.
  Ge ziet, ke ben uuk giene laffoard.

  Allez how moat, suust moar om te zegge dak koentent ben da ge were wa schrijft en dak benieuwt ben mee wa da ge veur den dag goat kome.

 7. M-go Says:

  Cogito ergo sum. Ik denk dus ik ben.
  Je bent van 1 ding zeker: je twijfelt. Daar hoef je dus al niet meer aan te twijfelen.
  Het zou trouwens nogal saai worden mocht je overal zeker van zijn.
  Ben je een lafaard, een egoist, een luiwammes?
  Mischien wel, maar dan toch niet omdat je niets onderneemt tegen de onrechtvaardigheid in de wereld. Jij bent niet verantwoordelijk voor al dat leed en je staat al even machteloos als ik.
  Heb jij de middelen om alles recht te trekken wat anderen hebben scheefgetrokken?
  Het zien van holle buikjes en ontploffende kinderen verplettert je en bezorgt je slapeloze nachten. Dat getuigt van nuchterheid. Je sluit je ogen er niet voor. Je beseft dat er enorm veel onmenselijke kloterij bestaat. Verder kan je niks doen, alleen ons vertellen dat je twijfelt en denkt en dat je daardoor het bos niet meer door de bomen ziet.
  Je bent een goed mens met een geweten en je denkt, dus je bent.
  En meer moet dat niet zijn.

 8. chelone Says:

  Hyperoniemen voor twijfelaar zijn: persoon, mens, wezen.
  Geen reden dus tot paniek.

 9. Aïda Says:

  Ik doe mee. wat je ook doet, ik doe mee. Als ik er maar niet moet voor buitenkomen.

  De Salonsocialiste.

  (Tja)

 10. madameblogt Says:

  Twijfel brengt niet veel op. Geen voldoening, geen actie, geen geluk, geen ongeluk. De niente.

 11. vandepotgerukte Says:

  @Zapnimf,
  Een robbertje vechten kan opluchten, vooral als de andere niet sterker is dan uzelf.

  @Den Moat.
  Mee mijne fritbak es alles in orde moat. Dus asek gienen lafoard ben zak toens wel ne leegganger zijn, alhowel da da uuk niets nieuws es.
  Allez, valt doar nie van da buureiland en loat mij ne kier wete as ge were op t’land zijt. Mee poase zoek mischien wel ne kier noar den belgique afzakken.

  @M-go,
  Bloos. Dit is wel een zeer mooi compliment, de tweede keer al trouwens.

  @Chelone,
  Bdankt voor de gerustselling.

  @Aida,
  Meer moet dat niet zijn.

  @Madambeblogt,
  Mhh, voor mij is twijfel toch vooral dingen afwegen en niet altijd zo zeker zijn dat ik het alweer bij het rechte eind heb, Dus voor mij brengt het wel veel op.

  Was getekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: