Jef zijn moeder

Kwestie van het niet allemaal te veel uit de hand te laten lopen zal ik maar uit de doeken wie Jef zijn moeder was. Want na het onthullen van haar gierigheid zal de lezer allicht denken dat aan dat astrant wijf eigenlijk niets deugde. En toch had ze haar goede kanten. Zeker als je haar van links fotografeerde had ze toch iets wat beschouwd kon worden als een ruwe schoonheid. Zo ook was haar karakter, ruw maar niet gespeend van een bepaalde schoonheid.

Het mens werd geboren in 1916. De Russen hielden het het jaar daarop voor gezien met die wereldoorlog van de Europeanen en gingen in hun eigen achtertuin oorlogje spelen. Geef ze eens ongelijk. Om een lang verhaal kort te maken, Georgette groeide op tot een pronte jongedame. Rekenen en schrijven waren niet echt aan haar besteed. Maar ja, met de beurscrash van ’29 had niemand daar echt behoefte aan. Geen gezeik iedereen arm! Mettertijd hebben ze die leuze aangepast. U kon ze in de jaren tachtig op iedere stationsmuur in aangepaste versie lezen. Ze was toen dertien, in 1929 wel te verstaan, 1m 48, had een paar parmantige tietjes en een grote muil. Of dat blond haar nu verantwoordelijk was dat de jongens haar niet met gerust konden laten, die grote muil of die parmantige tietjes staat niet vermeld in de familieanalen. Tuurlijk niet, want de ganse familie bestond uit analfabeten. Feit was dat ze vrijers te over had. Toch was ze zo verstandig om te wachten, achteraf gezien alweer niet zó verstandig, maar dat leest U later in het boek, om te wachten tot ze een goede partij aan de haak kon slaan. Partijen aan de haak slaan was voor haar geen probleem. Ze grossierde erin. Op de halvastenfoor in Gent verdween ze ze zo nu en dan achter de met nog echte paarden aangedreven rups, want electriciteit was nog niet voorhanden op het midden van het St Pietersplein, en ik kan je verzekeren dat haar begeleider na een tijdje terug te voorschijn kwam met een glazige blik in zijn ogen en een gelukzalige glimlach op zijn bakkes. Onze Georgette had nog maar eens bewezen dat ze na aan haar tuter sabbelen als baby het zuigen nog niet verleerd was.

Nu was ons tante Georgette wel een net meisje. Ze wastte dagelijks haar pruim en poetste haar tanden meer dan behoorlijk. In die tijd zat er nog vis in de Leie dus het water waarmee zij zich reinigde getuigde van een meer dan goede kwaliteit.

‘S zondags na de mis stond meneer pastoor ook met zo’n gelukzalige glimlach zijn parochie uit te wuiven en naar het schijnt was dat niet omdat het schaaltje overdadig gevuld was met biljetten en gouden ooringen. Die geruchten zijn alweer nooit bevestigd door een gefundeerde documentatie in de familieanalen.

Weet U trouwens dat toentertijd in dat schaaltje dat de kerk rondging meer knoppen, spijkers en ander materiaal dat een beetje ringelde als geldstukjes lagen dan echt geld. Ja, bidden en luisteren naar die zagende pastoor tot daaraan toe. Maar er op de koop toe nog moeten voor betalen! Niet overdrijven beste meneer pastoor.

De volgende keer zal ik nog wel verder vertellen over ons tante Georgette, Maar nu moet ik eerst nog een keertje naar neef Jef bellen om al die details te verifiëren. En bellen met onze neef Jef is geen sinecure, want hij zegt geen woord.

Was getekend

Advertenties

Tags:

4 Reacties to “Jef zijn moeder”

 1. micheleeuw Says:

  Dat was blijkbaar in haar tijd een echte ‘kastaar’.
  Ze heeft moeten roeien met de riemen die ze had, zoals we allemaal doen … 😉

 2. M-go Says:

  Je zat met H. Brusselmans aan den toog toen je dit stukje schreef zeker?

 3. zapnimf Says:

  Doen ze dan aan gebarentaal in de Pyreneeën?

 4. vandepotgerukte Says:

  @Micheleeuw,
  Wacht maar af, je zal zien dat ze nog veel geroeid heeft.

  @M-Go,
  Neen, daarvoor woon ik te ver.

  @Zapnimf,
  Als het donker is niet.

  Was getekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: