Daag eens een stier uit.

Jef doofde zijn sigaret, stond op van het houten bankje dat tegen de gevel stond en liep door de openstaande deur de keuken in. Hij schonk zichzelf een pot koffie in en zwengelde de oude Philips televisie aan die in de hoek op een krakkemikkig televisiekastje stond. Maria had die gekregen toen haar vader in 1992 een gloednieuwe Sony had gekocht naar aanleiding van de Olympische Spelen in Barcelona. Het was bijna acht uur ’s ochtends en tijd om rechtstreeks naar de corrida de los San Fermines te kijken. Op TVE1 werd dit spektakel rechtstreeks uitgezonden.

Jef keek daar graag naar. Je moest maar ballen hebben om voor een aantal 700 kilo zware gevechtsstieren te gaan uitlopen. Stieregevechten daar keek Jef niet naar. Dat was niet eerlijk. Maar dat lopen, man tegen stier. dat had toch wel iets.

“Mocht ik het durven ik deed het ook.” Jef was nochtans van geen kleintje vervaard maar voor een horde losggeslagen stieren gaan uitlopen dat ging hem zelfs te ver.
“En toch moet je op die momenten intens leven. Zoiets als parachutespringen. Aan driehonderd kilometer per uur door de lucht vliegen, als een kogel richting aarde. Dat is leven, hartslag 180, bloeddruk ten top, adrenaline tot in de topjes van je vingerkootjes.”
Hij lurkte van zijn koffie en keek gespannen naar het scherm. Daar eindigde het reclameblok. Het volgende beeld kwam rechtstreeks vanuit Pamplona. De presentator begon opgewonden te ratelen over de nakende start. De stieren werden losgelaten en liepen de eerste honderd meter alleen tot de plek waar de meute hen stond op te wachten. Als een logge trein die niet te stoppen was denderden ze door de nauwe straten. De grootste helden hielden zelfs hun hand bovenop een stier terwijl ze zich de longen uit hun lijf liepen om de beesten bij te houden. Op drie minuten tijd was alles voorbij. Niemand gewond. Behalve een Amerikaan die te pletter gestort was van een dertig meter hoge muur, alwaar hij meende veilig te zijn voor de stieren en een goed overzicht te hebben.

Maar wie geeft nu om een dode Amerikaan meer of minder? Zelfs hun eigen land maalt er niet om. Ze sturen ze bij bosjes naar allerlei uithoeken van de wereld als kanonnenvoer.
“U bent een held van uw land. KNAL. Euuh, U bent een dode held van uw land. Next.”
Tsja, stierenlopen is natuurlijk veel schandaliger.

Was getekend

Advertenties

Tags:

17 Reacties to “Daag eens een stier uit.”

 1. micheleeuw Says:

  Dat zou ik ook eens graag zien, niet doen hoor. Dan toch liever parachutespringen. šŸ˜‰

 2. Margo Says:

  Vreselijk, zo’n debiel spectakel! Ik zag dat onlangs in een reportage en vond het een schokkend om die dieren zo te zien stressen.
  En plezant dat dat is voor den mensch.
  Geef mij maar La Tomatina, da’s onschuldig entertainment voor allen die eraan deelnemen.

 3. vandepotgerukte Says:

  Micheleeuw,
  Wel uw parachute niet vergeten.

  @Margo
  Hebt U het over dat kannonenvoer of over de stieren?

  Was getekend

 4. Heidi Says:

  Wat heeft die Jef toch een zalig leventje he!!! Lekker om acht uur ’s morgens een bakje koffie, lekker een beetje tv gapen, uitgebreid kakken met het krantje waarschijnlijk… en ga zo maar verder. Menigeen zal je benijden! Ik niet, want ik heb ook zo’n leventje…!

 5. Duvel Says:

  “Maar wie geeft nu om een dode Amerikaan meer of minder? Zelfs hun eigen land maalt er niet om. ”

  Stel die vraag maar aan zijn vrouw of achtergebeleven kinderen i.p.v.
  aan Bush
  Spanjaarden houden de traditie van stierenvechten en de stratenloop van Pamplona al jaren levend. Ga daar eerst kakken, je zit op dat potje, vooraleer een dode Amerikaan belachelijk te maken.

 6. den moat Says:

  Da stiere lupe es allemoal schuun en wel.
  Tradiesche en zuu vuurt moar alzek den diene vinde die mijn portefoelde gepikt he, toens dak er stoent noar te kijke,gevek em een blafte op zijn koake en smijtekem persuunlijk veur de pute van die koejen.
  Verdoemse kloje, stonge doar in tmidde van Pamploma, Scheel van den dust en mee giene noagel veur an mijn gat te scharte.
  En giesteg da ta des da stiere lupe, giesteg.

  Allez how, damuzeleute

 7. den moat Says:

  Heidietje,

  twordt tijd dat ge uw sanitaire voorzieningen wat moderniseert.

  Wie kakt er nu nog om 8 uur smorgens op een krantje voor de televisie met een bakje koffie in de hand?

  Ge zult hij we een schone derriere hebben maar dat is toch geen zicht.

  En moat, over euw ol goamet moar nie ein zeker?
  Gazettepoeper.

 8. vandepotgerukte Says:

  @Den moat,

  Kanne der over meeklappe, ke tzelfste meegemoakt in Berlijn. Doar liepen der wel geen stieren rond alhoewel dat op de Alexanderplatz nie vele scheeldege.

  @Heidi,

  Ja dat kakske heb ik al eens beschreven in op ’t gemakske een kakske.

  Was getekend

 9. Deftige Dame Marie Says:

  Ahah! misschien kan jij eens uitleggen waarom je op siete de junio naar Pamplona moet. Voor de stierenloop natuurlijk maar waarom zingen ze: con una bota y un calcetin? Wat moet je doen met die bota en die calcetin? En wat is de oorsprong van die stierenloop?
  Bloggen, het is altijd een beetje leren.

 10. Kris Says:

  En zeggen dat Gaia hier al ongemakkelijk wordt als er een paar visjes ‘gedronken’ worden…

 11. Heidi Says:

  @Den Moat: Awel moat, gij zijt ni mee met uwen tijd! We zijn terug bij ‘af’, wij zijn avangarde en kakken terug in een krant: we zijn milieuvriendelijk door deze recyclage, wij hebben schijt aan het nieuws en wij zijn ZEN door onze ontspannen levenshouding!

 12. Heidi Says:

  even off topic beste vandepotgedrukte: ik heb meeeeltje gestuurd…

 13. vandepotgerukte Says:

  @Deftige dame Marie,

  Het is siete de Julio. Dat komt van een liedje. Hier komt het:
  1 de enero
  2 de febrero
  3 de marzo
  4 de abril
  5 de mayo
  6 de junio
  7 de julio San Fermin
  A Pamplona ha de ir, con una media, con una media
  A Pamplona ha de ir, con una media, con una media y un calcetin

  Dit liedje is gewoon een aftellen naar het begin van de San Fermines. De betekenis van die media (nylonkous) en calcetin (kous) heb ik niet kunnen achterhalen. Gedurende het feest wordt calcetin vervangen door bota (laarzen, botines). Mocht ik het nog te weten komen dan laat ik het U zeker weten

  De oorsprong situeert zich rond de 15de eeuw. Het was oorspronkelijk een jaarmarkt. Het vee moest dagelijks van hun stallen naar de markt worden gebracht. Door de jaren heen is het geƫvolueerd naar wat we vandaag kennen als de corridas, het stierenlopen. San Fermin is volgens de overlevering een zoon van een Romeinse stadhouder die bischop werd en heilig is verklaard.

  Was getekend

 14. vandepotgerukte Says:

  Ik schrijf in twee verschillende reactieluiken omdat ik niet wil dat het cijfer 13 te lang bij het aantal reacties staat. Ik hou daar niet van.

  @Kris,
  ’t Moet zijn dat Gaia er rotte visjes indoet want ik ben daar nog nooit ongemakkelijk van geworden.

  @Heidi,
  Awel, ik ook.

  Was getekend

 15. zapnimf Says:

  Dan kijk ik toch liever menselijke piramides bouwen.

 16. vandepotgerukte Says:

  Dat bestaat alleen maar in Cataloniƫ. En elk jaar valt er ook wel eentje dood, de laatste was hier bij deur een maand of zes geleden.

  Was getekend

 17. deftige dame marie Says:

  Natuurlijk! siete de julio. In een ver verleden had ik nochtans geen moeite met tot zeven tellen. Bedankt voor de toelichting over de oorsprong van de stierenloop. Ik had het liedje enkel gehoord in de versie van a Pamplona hemos de ir con una bota y un calcetin. Nu het een media blijkt te zijn denk ik dat het liedje niet oud is want een nylonkous bestaat toch niet zolang? Wat kan je met una media y un calcetin tegen een stier beginnen? Over je laars trekken om niet uit te glijden? Benieuwd of je het nog te weten komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: