Ouwe stenen

Een blauwe rookpluim ontsierde Jef zijn berg. Maria keek hoe het oude Renault 4 bestelwagentje hun berg afreed langs het kronkelende pad.  Jef verdween weer eens voor een paar uur. Wat hij uitspookte op die momenten daar had ze het raden naar. Alhoewel ze zich daar totaal niet met bezighield. Hare Jef genoot haar volste vertrouwen.

Aan de voet van de berg mondde het pad uit op een geasfalteerde weg. Dit was het eerste teken van beschaving. “Of wat men beschaving noemt” dacht Jef. Hij tufte een beetje doelloes rond. Een sigaretje rokend en het liedje van Pink Floyd nueriënd “Is there anybody out there” want een radio daar beschikte dit oude verroeste vehikel niet over. Een degelijke verwarming ook niet. In oktober schijnt de zon wel in deze contreien maar warm wordt het toch niet meer. Jef merkte een verkeersbord op waar allerlei bestemmingen op geschreven stonden en hun afstanden daarheen. Eén bestemming kon hem wel bekoren. Ampuries. Een oude Griekse nederzetting aan de stranden van de Costa Brava. Daarna hadden de Romeinen er ook nog een tijdje vertoefd. Alhoewel Jef niet graag plannen maakte besloot hij toch deze keer de wegwijzers te volgen naar deze plek. Hij had een doel.

Na het vehikel geparkeerd te hebben op de daartoe voorziene weide betaalde hij de obligate 3 Euro om al deze ruïnes gedurende een paar uur de zijne te mogen noemen. Het wicht aan de kassa overhandigde hem het ingangsticket en bekeek hem.
“U bent vandaag de eerste bezoeker en het is al elf uur in de morgen” deelde ze hem mede.
“Dus dan heb ik de ganse stad voor mij alleen?” Vroeg Jef hoopvol.
“Bijna. In het kleine museum zit de conservator te werken maar voor de rest is hier geen kat.”
Jef zette zijn strooien hoed die hij altijd ophad recht en trok blijgemoed naar binnen. De meest kleine voorvallen waren voldoende om Jef in een paar tellen tijd enorm blij te maken. Of omgekeerd. Maar goed dit was dus één van die momenten waarop Jef een vreugdedansje zou kunnen maken. Wat hij ook deed achter de muren van een Griekse ruïne. Hij ging zitten op een afgebroken zuil en zag voor zich de Middellandse met net voor het strand een paar duinen en naaldbomen. Hij bleef een paar uren zitten mijmeren. Had Maria niet op zijn berg op hem zitten wachten was hij voor altijd op deze plek blijven zitten.

Was getekend

Advertenties

9 Reacties to “Ouwe stenen”

 1. Heidi Says:

  Op zo’n prachtig plek in stilte inspiratie opdoen… heerlijk!

 2. zeezicht Says:

  Kan Jef plots praten tegen de kassa-juffrouw?

 3. vandepotgerukte Says:

  @Zeezicht,
  Jef schrijft alles op. En ik wilde dat niet steeds herhalen aangezien dit stukjes zijn uit een boek. Maar mischien moet ik dat dan toch doen.

  Was getekend

 4. Deftige Dame Marie Says:

  Als ik Maria was, dan had ik Jef, berg en geiten incluis, allang verkocht.
  Doet hij eens een mooi uitstapje, neemt hij haar weer niet mee.
  Doe mij maar Gianni.

 5. vandepotgerukte Says:

  @Heidi,
  Ik hoop het voor Jef.

  @Deftige Dame Marie,
  Wie is Gianni?

  Was getekend

 6. Deftige Dame Marie Says:

  Ga eens het sprookje van de berg en de geiten lezen bij de dames.

 7. vandepotgerukte Says:

  @Deftige dame Marie,
  Mooi verhaal van Gianni, mijn stulp is iets kleiner. Maria gaat alleen mee als ze daar zin in heeft. Waarom gaat U er altijd meteen van uit dat de man de plak zwaait?

  Was getekend

 8. micheleeuw Says:

  Als het niet vol loopt met toeristen, wil ik het ook eens bezoeken. 😉

 9. urbain alpain Says:

  Het blijft natuurlijk een minpunt in het anders schitterend verhaal dat wij als lezer niet deelachtig mogen zijn in het soort vreugdedansje dat Jef eventueel zou kunnen maken. Betreft het hier een lichte polka, een spetterende polonaise, een grillige zorba… Je weet het dus niet hé!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: