Bootje varen

De boot deinde vervaarlijk op en neer. Ondanks het nu de tijd van het jaar was om deze tocht te wagen naar het beloofde land bleef het een riskante onderneming. Zesendertig gelukszoekers in een veredelede sloep op de oceaan. Twintig mannen, vier zwangere vrouwen, vier niet-zwangere vrouwen en acht kinderen.

De zwarte moeder bekeek haar vier jaar oude zoontje. Na twintig uur op de zee gedobberd te hebben met amper een paar slokken zoet water was het kind doodop. Met lede, vermoeide ogen keek de moeder naar de einder waar het eerste daglicht oplichtte. Haar hoop deed dat niet toen ze niets anders zag dan water. De man die zich als leider had opgeworpen toen ze vertrokken en die de onderhandelingen had geleid met de verkopers van deze boot zat vermoeid te morrelen aan het oude GPS satelliettoestel. De negentig kilometer die het stadje El Aaiún scheidden van Fuerteventura kon men met een goede stroming in vier uur afleggen. Het was duidelijk dat ze ten dode opgeschreven waren. Twee uur later schrok de moeder op. De leider kreette: Land! en inderdaad zagen ze in de verte iets wat op een strand leek. Toen ze naderden zagen ze een hoop mensen in badpak zonnen.
“Nu komt het erop aan om op het strand te landen en is het elk voor zich” Zei een grote Senegalees tegen zijn landgenote met kind. De vrouw bekeek hem en was reeds blij dat ze het gehaald hadden. Ze had de kracht niet meer om nog iets terug te zeggen. Schurend landde de sloep op het strand waar een hoop badgasten nieuwsgierig het tafereel gadesloeg. Verschillende gsm’s, fototoestellen en videocameras werden inderhaast bovengehaald om deze scene te kunnen vereeuwigen.
Men hoorde opgewonden gekakel in het Spaans, Duits, Nederlands en Frans. Wat een sensatie! Dit gaan ze thuis nooit geloven. Een dikke Fransman met pafferig gezicht durfde het zelfs aan om de vrouw met kind aan te manen om stil te blijven te zitten opdat hij een mooi kiekje kon schieten.

De helft van de opvarenden had de kracht niet meer om te vluchten, de andere helft liep regelrecht in de armen van de politie die weinig weerstand ondervond van de doodvermoeide vluchtelingen.

“Ik ben er, maar ik ben er niet. In het continent van melk en honing, waar kinderen niet verkocht worden en kansen hebben.”

Was getekend

Advertenties

Tags:

4 Reacties to “Bootje varen”

 1. FeeX Says:

  Mijn nicht was getrouwd met iemand die vluchtelingen terugzette, aardige man , maar niet goed te rijmen. Uitgehongerde zieke mensen terugsturen die al nix hebben en verscheurd zijn door innerlijke conflicten en angsten.
  Hij vertelde.. Dat het vooral mannen waren, dat ze per vliegtuig aankwamen ,dat ze terug bleven komen en het geld er ook voor hadden schijnbaar.
  Ik dacht na.. Verwakte mensen komen vaak niet ver.. en wie wil ze helpen? Goodwill of lijkepikkerij..
  Maar goed.. Ik kan me voorstellen dat het gespuis van desbetreffend land ook in de positie zijn om als eerste het zinkend schip te verlaten. de ratten dus. dat ze de kennis geld en macht hebben om veilige oorden te zoeken, zonder weken te voet ergens te komen om te bivakeren. Dat niet iedereen het kopje /status vluchteling heeft.
  In verscheurde landen zijn er wapens drugs en nog meer modder dat aan je voeten blijft kleven lijkt me.. Ik ken ook vluchtelingen die na jaren nog de oorlog meedragen.
  Eeen mooie sobere werkelijkheid weergevende film is
  Turtle can`t fly..
  Met acteurtjes van de straat.. erg realistisch dus..

 2. micheleeuw Says:

  Prachtig beschreven zo’n schrijnende situatie.

 3. Margo Says:

  No comment on this one.

 4. FrankiePebbles Says:

  Ik ben met Feex. Echte vluchtelingen zijn meestal mannen en komen per vliegtuig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: