Eerste meie, ik ga gaan vrije

Plots doorzie ik het. Alle benodigde handtekeningen. Ingevulde papieren. Officiële stempels. Ze worden gezet door wezens die op hun beurt handtekeningen, papieren en stempels nodig hebben van anderen. Het is een nooit stoppende keten. En ketens beknotten de bewegingsvrijheid. Het wezen wil deze ketens, het snakt ernaar. Het steekt smekend de handen uit, geknield en met een uitdrukking van smart en bede roept het: Pin mij vast.

Op onzichtbare wijze verdwenen gevangen en bewaarders. ze ketenen malkander vast en zijn niet tevreden eer ze vastgepind liggen en nog net aan de neus kan krabben.

Men vocht voor rechten. Men revolteerde. Men kon al eens naar een dokter. Men kon zelfs een cent opsparen.

Nu ligt het wezen wakker van die centen. Eén keten. Nu ligt het wakker van pensioen. Twee ketens. Nu ligt het wakker in zijn met alarm beveiligde stulp voor inbrekers. Drie ketens. vier ketens, vijf ketens.

Nu heeft het recht op alles en nog wat. Nu kan het zelfs bij de ziekenkas een vergoeding vragen om zijn door kanker geteisterde lijf op vakantie te laten gaan aan de Belgische kust.

En wat doet het met al die rechten. Ze gebruiken ze als ketens. Als een junk die naar zijn volgende shot hunkert, hunkert het wezen naar telkens meer. Zonder daar een bal voor uit te voeren. Om stempels zal het smeken, om handtekeningen zal het bedelen. En als ze deze niet verkrijgt moord en brand schreeuwen dat het onrecht is aangedaan.

Eerste meie, ik ga gaan vrije.
Tweede mije, ik ben blije.

Was getekend

Advertenties

Tags:

2 Reacties to “Eerste meie, ik ga gaan vrije”

  1. dP Says:

    Hoe ver moeten we teruggaan om een tijd te vinden waarin ’t écht beter was? ‘k Denk dat ’t mis ging op ’t moment dat we zijn gaan beseffen dat we dood gaan.

  2. micheleeuw Says:

    Zoals het vroeger was kon het ook niet blijven, maar weer geen rekening gehouden met de menselijk aard.
    Schitterend geschreven !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: